SOMO en IGJ werken samen aan het verbeteren van handels- en investeringsverdragen
Rachmi Hertanti is werkzaam bij Indonesia for Global Justice (IGJ), een organisatie die onderzoek doet naar en campagne voert voor de verbetering van handels- en investeringsverdragen. Tijdens een partner-meeting, georganiseerd door SOMO, vertelde Rachmi over de noodzaak van haar werk en sprak Roos van Os (SOMO) over de samenwerking tussen SOMO en IGJ.
In Indonesië werkt IGJ (opens in new window) aan het verbeteren van de huidige standaarden in de economische ontwikkelingen. “Handel en investering en de bouw van multinationale bedrijven hebben invloed op mens en maatschappij. Zo heeft de bouw van een mijn direct negatieve invloed op het milieu, de ontstane goedkope arbeid op de mensen, en duistere belastingpraktijken op het land en de maatschappij”, vertelt Hertanti. “We hebben eerlijke handelsverdragen nodig, geen vrijhandelsverdragen. SOMO en IGJ zitten hierin op dezelfde lijn. Tijdens de partner-meeting werd duidelijk dat we als partners dezelfde doelen nastreven. We zouden een wereldwijde campagne kunnen voeren tegen vrije handels- en investeringsverdragen en elkaar daarin versterken, zodat de negatieve impact op de mensen verminderd wordt.”
Ontwikkelingen in Indonesië
Het goede nieuws is dat Indonesië recentelijk het investeringsverdrag tussen Nederland en Indonesië heeft opgezegd. Dit verdrag had een negatieve invloed op duurzame ontwikkeling. SOMO, IGJ en FGG partners BothENDS en TNI hebben zich hier voor ingezet. Roos van Os: “SOMO en IGJ werken op basis van een gezamenlijke visie. We zijn beide onderzoeksorganisaties met ervaring rondom campagnevoering. Onze gezamenlijke kritische blik en wereldwijde netwerk helpen ons in het vervullen van onze waakhondfunctie ten opzichte van het verbeteren van handels- en investeringsverdragen.”
Relatie overheid en multinationale bedrijven
Wereldwijd zitten vele (ontwikkelings)landen in hetzelfde schuitje wat betreft de negatieve impact van grote multinationale bedrijven. Hertanti geeft een voorbeeld uit haar eigen land: “Vijftig jaar terug kwamen twee enorme mijnbouwbedrijven naar Indonesië. Ze maakten gebruik van onze bestaansmiddelen, maar gaven ons niets terug. Daarnaast is er een discrepantie in de relatie tussen de overheid en deze multinationale bedrijven. Aan de ene kant krijgen bedrijven als deze veel steun van de overheid, aan de andere kant is het een trend aan het worden dat deze bedrijven de overheid aanklagen. Het resultaat hiervan is dat er een politieke deal gesloten is tussen de overheid en multinationale bedrijven die vrije exportbelasting mogelijk maakte. Daarbij is het Indonesische leger omgekocht om deze bedrijven te steunen. Dit geeft aan hoe de macht in het land is ontwricht.”
Gezamenlijke activiteiten
In de laatste jaren hebben SOMO en IGJ samen met andere maatschappelijke organisaties verscheidene bijeenkomsten georganiseerd. Vaak gaat het hierbij om het uitwisselen van kennis en het gezamenlijk bedenken van strategieën om handels- en investeringsregels te veranderen, zodat ze wel bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Ook was IGJ tijdens de WTO-top op Bali medeorganisator van een grote campagne.
De toekomst
Hertanti vertelt dat ze zich verbonden voelt met de partners die ze ontmoette tijdens de meeting. Van Os: “SOMO en IGJ zullen samen druk blijven uitoefenen en we zullen blijven zorgen dat onze stem gehoord wordt.”
Partners
Gerelateerde content
-
-
AFREWATCH streeft naar gelijke toegang natuurlijke hulpbronnenGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Staatskas loopt jaarlijks 2 miljard euro misGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op: