SOMO in TV-programma Uitgesproken VARA
Uitgesproken VARA besteedt vanavond aandacht aan bloedmobieltjes. Dit zijn mobiele telefoons gemaakt met grondstoffen uit de Democratische Republierk Congo (DRC). Het gewelddadige conflict tussen het Congolese leger en rebellengroepen veroorzaakt nog altijd veel leed onder de lokale bevolking. De winning van tin, coltan, wolframiet en goud, bestemd voor onze mobiele telefoons en computers, wakkert het conflict verder aan. SOMO-onderzoeker Tim Steinweg belicht in de uitzending het probleem en de mogelijke oplossingen.
Congo, het derde grootste land van Afrika, kent grote contrasten. Slechts twee landen staan lager dan Congo in de ‘Human Development Index’ van de VN, de gemiddelde levensverwachting is 46 en een op de vijf kinderen sterft voor het vijf jaar is. Maar tegenover deze armoede onder de Congolese bevolking, staat een bodem die rijk is aan grondstoffen. Koper, kobalt, tin, goud en diamanten zijn enkele schatten die verborgen liggen in de Congolese bodem. Deze grondstoffen zouden de levensomstandigheden van de Congolezen kunnen verbeteren, maar in praktijk gebruiken de verschillende legers en milities in het land de materialen om hun operaties te financieren.
Vanuit de makeITfair campagne doet SOMO al een aantal jaren onderzoek naar grondstoffen voor consumentenelektronica. In november 2007 publiceerde makeITfair een rapport over de mensenrechten en milieurisico’s tijdens het delven van kobalt, tin en platina in Afrika en het gebruik van deze grondstoffen in elektronische producten als computers en mobiele telefoons.
In januari 2008 presenteerde makeITfair de rapporten aan elektronica bedrijven tijdens een internationale rondetafel. Hier op volgend ontwikkelde makeITfair, in samenwerking met een aantal andere NGO’s, een ‘List of Principles’ voor elektronica bedrijven om te werken aan duurzame levering van metalen.
Onlangs publiceerde makeITfair het rapport ‘Voices from the inside’. Dit rapport laat zien dat er de afgelopen tijd veel inspanningen en initiatieven zijn genomen, variërend van wetgeving tot certificering gericht op het conflict het verband met de handel in grondstoffen. makeITfair betreurt echter dat lokale stakeholders niet betrokken worden bij deze inspanningen. Het rapport presenteert lokale standpunten over de hervorming van de mijnbouw in Oost-Congo. Hoewel maatschappelijke organisaties toejuichen dat beleidsmakers proberen een ‘grote schoonmaak’ te houden in de mijnbouwsector van Oost-Congo, willen ze een grotere stem in het debat en meer inbreng in de initiatieven die nu vorm krijgen.
Uitgesproken VARA, 25 oktober om 20:25 uur op Nederland 2
Zie ook Column van Tim Steinweg ‘Congo zonder Congolezen?(opens in new window) ‘
Bekijk de uitzending:
Related news
-
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
Staatskas loopt jaarlijks 2 miljard euro misGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op: