Slechte uitkomst CETA stemming in Eerste Kamer
De Eerste Kamer heeft deze week met een zeer kleine meerderheid (40 voor; 35 tegen) ingestemd met CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Oppositiepartij PvdA stemde vóór, ondanks het feit dat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer eerder tegen stemde. Ook de jongerenafdeling van de PvdA had zich duidelijk uitgesproken tegen het omstreden verdrag.
Canadese beleggers in kinderopvang en woningbouw krijgen met CETA meer macht
SOMO is zeer teleurgesteld over deze uitkomst. Er zijn vele redenen om kritisch te zijn over CETA, onder meer omdat Canadese investeerders zo een machtig middel in handen krijgen om de Nederlandse overheid voor miljarden aan te klagen. Een grote en diverse groep organisaties riep het de Eerste Kamer daarom op om CETA in de huidige vorm niet goed te keuren. De vakbonden en de Consumentenbond, boeren, ontwikkelingsorganisaties, klimaat- en milieu-activisten, dierenvrienden en vele anderen. Maar ook rechtsgeleerden zijn kritisch. Zo waarschuwden ruim 100 hoogleraren én de Duitse Bond van Rechters tegen de investeringsbescherming van CETA en TTIP.
Het arbitrage-hof ICS is het meest omstreden onderdeel van CETA. ICS of Investment Court System is een vorm van ISDS (Investor to State Dispute Settlement), die buitenlandse investeerders de mogelijkheid geeft om overheden aan te klagen voor maatregelen die hun verwachte winst bedreigen.
“CETA geeft investeerders de mogelijkheid om claims neer te leggen wanneer een overheid wetgeving doorvoert die hun verdienmodel zou kunnen beïnvloeden”, waarschuwt onderzoeker Bart-Jaap Verbeek. “Bedrijven en investereerders kunnen proberen om wetgeving af te zwakken of een deel van de kosten van de klimaatmaatregelen op de belastingbetaler afwentelen. CETA vormt op die manier een reëel gevaar voor de energietransitie.”
Lees hier(opens in new window) waarom CETA een achterhaald verdrag is.
SOMO is lid van HandelAnders!(opens in new window) , een coalitie van voedselproducenten, vakbonden, milieuactivisten en kennisorganisaties die samen zoeken naar alternatieven voor het huidige handelsbeleid.
Meer informatie nodig?
-
Bart-Jaap Verbeek
Onderzoeker
Gerelateerde content
-
-
Online klachtenformulier gaat zorgen CETA niet wegnemenGeplaatst in categorie:OpinieBart-Jaap VerbeekBart-Jaap Verbeek
-
-
Canadese beleggers in kinderopvang en woningbouw krijgen met CETA meer machtGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
CETA: Claimrecht voor Canadese multinationals Gepubliceerd op:Bart-Jaap VerbeekGeplaatst in categorie:PublicatieBart-Jaap Verbeek
-
CETA opent Europa voor 45.000 Amerikaanse bedrijven en hun claimsGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
CETA: Sluiproute voor Amerikaanse multinationals Gepubliceerd op:Bart-Jaap VerbeekGeplaatst in categorie:PublicatieBart-Jaap Verbeek
-
CETA: Hoe samenwerking op regelgeving rechten van werknemers en consumenten uitholtGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
Opinie Advocaat-Generaal van Europees Hof lijnrecht tegenover breed gedragen kritiek op internationale investeringsarbitrageGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
CETA: feiten en fabels Gepubliceerd op:Geplaatst in categorie:Publicatie