Direct naar inhoud

Tijd voor Europese wet tegen handel in conflictmineralen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Europese bijeenkomst over conflictmineralen

Sargentini organiseerde vorige week een bijeenkomst waarbij voor het eerst vertegenwoordigers van Afrikaanse organisaties, bedrijven en politici uit de DRC naar Brussel kwamen. Zij gaven hun kijk op Europese wetgeving over ‘conflictmineralen’ uit conflictregio’s in Afrika en elders.

Sargentini organiseerde de bijeenkomst samen met onderzoeksinstituut SOMO, dat zich met de makeITfair-campagne richt op eerlijke productie door elektronicabedrijven. Ook vertegenwoordigers van Philips, Blackberry en andere bedrijven waren aanwezig, net als de organisatie Global Witness uit de Verenigde Staten en vele andere vertegenwoordigers uit de EU, de VS, Afrika en andere regio’s.

Coltan en tin

In de DRC verdienen gewapende groepen illegaal tientallen miljoenen euro’s per jaar aan de handel in mineralen zoals coltan en tin, die terechtkomen in mobiele telefoons en computers die ook in Nederland in de winkel liggen. De kopers van deze grondstoffen dragen op deze manier bij aan de financiering van een gewapend conflict.

In de Verenigde Staten is al wetgeving aangenomen waardoor alle bedrijven met een beursnotering op Wall Street binnenkort zullen moeten aantonen dat hun producten ‘conflictvrij’ zijn. Hiervoor moeten ze uitsluiten dat ze grondstoffen gebruiken uit mijnen die door gewapende groepen zijn bezet, bijvoorbeeld in conflictgebieden in de DRC in Afrika. Ook moeten bedrijven in de VS binnenkort gaan rapporteren over steekpenningen die ze in ontwikkelingslanden aan overheden betalen. De Amerikaanse wetgeving is onderdeel van de Dodd Frank Act voor consumentenbescherming.

Europees antwoord

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft aangekondigd bedrijven in Europa ook te zullen verplichten meer informatie te gaan publiceren over hun bedrijfsvoering, voor meer transparantie in de handel tussen de EU en Afrika. Maar hoewel Europese wetgeving over steekpenningen is toegezegd, is nog niet duidelijk of en wanneer er ook Europese wetgeving tegen conflictmineralen komt.

Sargentini begrijpt niet dat Europa niet doorpakt. “Ook Europese consumenten moeten de garantie kunnen krijgen dat ze niet meebetalen aan wapens voor rebellen in Afrikaanse conflictgebieden. Na de Amerikaanse wetgeving moet ook een Europese wet over conflictmineralen volgen”, aldus Sargentini.

Sargentini: “We moeten ons realiseren dat de handel in mineralen een centrale rol speelt in het conflict in de DRC, en dat ook Nederlanders en Europeanen hier nu een rol in blijven spelen. De Europese Commissie moet het als een kans zien dat bedrijven zich nu klaar maken voor de Amerikaanse wetten over conflictmineralen, en snel met een eigen ambitieus plan komen. Een onmisbaar onderdeel hierbij is bedrijven verantwoordelijk maken voor hun hele productieketen.”

Bron: Europa.Groenlinks.nl

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.