Tread cautiously
Due diligence, verantwoordelijk zakelijk gedrag en zakelijke relaties met schenders van landrechten
Multinationals die zaken doen met repressieve regimes bevinden zich vaak in een mijnenveld van mensenrechtenrisico’s. Ze moeten daarom uiterst zorgvuldig te werk gaan, als ze al met deze staten in zee gaan. Deze publicatie analyseert een transactie waarbij het Deense farmaceutische concern Novo Nordisk land kocht van het controversiële Iraanse zakenconglomeraat EIKO.
Toen Novo Nordisk in 2016 besloot om grond te kopen in Barakat Pharmaceutical Town, was de controversiële reputatie van EIKO al bekend. Vanwege het grote risico dat het land voorafgaand aan de verkoop geconfisqueerd kon zijn van minderheidsgemeenschappen, politieke dissidenten of andere vervolgde personen, had het Deense farmaceutische bedrijf extra zorgvuldig naar de transactie moeten kijken. De due diligence van Novo Nordisk lijkt zich te veel te hebben gericht op de naleving van strikt juridische en technische aspecten, met te weinig oog voor mensenrechten en betrokkenheid van belanghebbenden.
Deze publicatie maakt deel uit van een serie van vier papers, waarin SOMO en Justice for Iran bedrijven analyseren die in de problemen zijn gekomen door hun activiteiten in Iran, omdat ze slecht voorbereid waren op de risico’s op betrokkenheid bij de mensenrechtenschendingen van het regime. Nu overal ter wereld het momentum voor verplichte due diligence-wetgeving groeit, is het belangrijk om lessen te trekken uit deze voorbeelden. In de eerste publicatie in deze reeks werd de betrokkenheid van telecombedrijven bij schendingen van de mensenrechten besproken.
Meer informatie nodig?
-
Joseph Wilde-Ramsing
Advocacy Director
Partners
-
Justice for Iran
Publicatie
Gerelateerde content
-
Telecombedrijven moeten ervoor waken dat hun diensten niet gebruikt worden voor repressieGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
Under a watchful eye Gepubliceerd op:Geplaatst in categorie:Publicatie