VVD meldt helemaal niets over MVO
Nederland is een coalitieland. Dat maakt het stemmen op basis van een partijprogramma moeilijk. Hadden we twee politieke partijen, zoals in de Verenigde Staten, dan weet je waar de winnende president voor staat. Hier gaan alle partijwensen na de stembusuitslag meteen onder de staafmixer. Desalniettemin. Het is interessant om te zien waar de politieke partijen voor staan. Het MVO-platform maakte een lijst, waaruit blijkt dat de VVD helemaal niets te melden heeft over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Is dat niet vreemd voor een partij met een stevige basis in het bedrijfsleven? Van Job Cohen van de PvdA weten we dat hij een Tweede Duurzaamheidsakkoord zou willen. Dat beloofde hij P+. Maar dan is hij met Mark Rutte toch heel snel uitgepraat over de inhoud hiervan. Het CDA heeft als belangrijkste punt opgenomen: duurzaam inkopen. Maar die wens is per 1 januari al vervuld. Dan heeft huidige coalitiepartij Christen Unie een spannendere vervolgstap: het invoeren van een Agentschap Duurzaam Inkopen. P+ geeft de PDF met overzicht van standpunten. Hier alvast de meest opvallende.
Een korte bloemlezing van partijpolitieke standpunten die wij opvallend vinden.
PvdA: "Voorlopers in het bedrijfsleven aanmoedigen en achterblijvers aansporen met combinatie van positieve prikkels, sancties en regelgeving."
VVD: "Minder regeldruk."
CDA: "Problemen oplossen door convenanten, niet door regelgeving."
PVV: "Geen CO2-belasting."
D66: "Certificering van bedrijven op het gebied van duurzaamheid en MVO. Nederland voortrekkersrol in verduurzamen bepaalde ketens als soja, hout. Verplichte productinformatie met betrekking tot milieu en dierenwelzijn voor consumenten. Hogere belasting op (milieu) belastende producten als vlees.
SP: "Aansprakelijkheid Nederlandse bedrijven voor betrokkenheid bij misstanden in het buitenland. Minder macht voor aandeelhouders en meer macht voor
werknemers."
GroenLinks: "Grote bedrijven verplicht tot jaarlijkse rapportage over prestaties op gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu. Wet Openbaarheid productie en ketens ten bate van consumenten."
Christen Unie: "Rechtsbijstandsfonds oprichten voor juridische kosten van mensen die op een of andere manier gedupeerd zijn door onverantwoord ondernemen van een bedrijf."
Bron: P+ People Planet Profit
Related news
-
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
Staatskas loopt jaarlijks 2 miljard euro misGeplaatst in categorie:Lang lezenRodrigo FernandezGepubliceerd op: