Waar de schoen wringt
In opdracht van de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ bracht SOMO de productieketen van en de internationale handel in leren schoenen in kaart.
Dit resulteerde in het rapport ‘Waar de schoen wringt: Kinderarbeid in de productie van leren merkschoenen’. Hieruit bleek duidelijk dat kinderen een rol spelen in de productie van leren schoenen voor de export, ook in die van bekende internationale merken voor de Europese markt.
Onderzoek naar kinderarbeid in schoenensector
Nederlanders lopen op leren schoenen die vooral in ontwikkelingslanden zijn gemaakt. Ook leren merkschoenen worden veelal in landen zoals China, Vietnam, India of Indonesië gemaakt. Verschillende bronnen geven aan dat in deze landen soms kinderen worden ingezet bij de productie van leren schoenen. Om een beter en actueler beeld te krijgen van het probleem is veldonderzoek uitgevoerd in India, één van de belangrijkste producenten voor de Nederlandse markt en de wereldmarkt.
Hieruit bleek duidelijk dat kinderen een rol spelen in de productie van leren schoenen voor de export, ook in die van bekende internationale merken voor de Europese markt. De kinderen werken voornamelijk in kleine werkplaatsen die productiewerk uitvoeren dat aan hen is uitbesteed door grote schoenenbedrijven die produceren voor de exportmarkt.
Slechts twee van de 21 onderzochte merkschoenenbedrijven op de Nederlandse markt hebben een publiekelijk beschikbaar beleid dat aandacht besteedt aan kinderarbeid in de productieketen van leren schoenen.
Download hier het rapport Waar de Schoen Wringt: Kinderarbeid in de Productie van Leren Merkschoenen.
Campagne ‘We want childfriendly shoes’
‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ startte op 12 juni 2012 (de internationale dag tegen kinderarbeid) de campagne ‘We want childfriendly shoes’ waarin consumenten wordt gevraagd om bedrijven te laten weten dat ze geen schoenen met kinderarbeid willen.
Op de campagnewebsite Stop Kinderarbeid (opens in new window) lees je meer over deze campagne en de onlineactie.
Related news
-
Pauline OvereemGeplaatst in categorie:PublicatiePauline Overeem
-
Rechtbank tikt ministerie van Financiën op de vingers in zaak katoenimport uit XinjiangGeplaatst in categorie:NieuwsLydia de LeeuwGepubliceerd op:
-
Europese bedrijven zwijgen over arbeidsrechtenkwesties in leerlooierijen in BangladeshGeplaatst in categorie:NieuwsMartje TheuwsGepubliceerd op: