Wood pellet damage
Hoe Nederlandse overheidssubsidies voor Estse biomassa tot klimaatverandering en een biodiversiteitscrisis leiden
Houtpellets zijn biobrandstoffen gemaakt van samengeperst zaagsel en versnipperd hout. Het is de meest gebruikte bron van biomassa voor energieproductie in Nederland. Dankzij subsidies op duurzame energieproductie verdubbelde sinds 2018 het invoervolume jaarlijks. Om een duurzame productie van biomassa te garanderen, bestaat er een normatief kader met principes en criteria. Het gebruik van houtpellets voor energieproductie is in Nederland echter al jaren omstreden.
In opdracht van Greenpeace onderzocht SOMO of houtpellets die worden gebruikt voor de bijstook in Nederlandse elektriciteitscentrales wel voldoen aan deze Nederlandse criteria voor duurzame biomassa. Dit rapport richt zich specifiek op de productie van houtpellets in Estland door het Estse bedrijf Graanul Invest. Dit is een toonaangevende leverancier aan de Nederlandse markt en Europa’s belangrijkste producent van houtpellets. Bovendien is het bedrijf volledig gecertificeerd volgens de standaard van het Sustainable Biomass Programme (SBP).
In het rapport worden drie soorten houtkap in Estland belicht die ecologisch gezien bijzonder schadelijk zijn en waarover de onderzoekers voldoende informatie konden vinden: houtkap in bosgebieden met een hoge beschermingswaarde (1), in waterscheidingen (2) en in veenbossen (3). Gevallen van problematische houtkap die mogelijk verband hielden met Nederlandse invoer werden geïdentificeerd en gedocumenteerd.
Uit het onderzoek blijkt dat er in de praktijk gekapt wordt in beschermde bossen. Oerbossen en beschermde soorten, die volgens de Nederlandse criteria beschermd hadden moeten worden, staan hierdoor onder druk. Conclusie van het onderzoek is dat de productie van houtpellets in Estland regelmatig niet voldoet aan de Nederlandse criteria voor duurzame biomassa, en ook niet aan die van duurzame bosbouw(productie)normen van SBP, Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) en FSC. Bovendien werd er een verband gevonden tussen de Nederlandse import van pellets en de schadelijke houtkap.
Meer informatie nodig?
-
Sanne van der Wal
Senior Onderzoeker
Partners
Publicatie
Related news
-
De verborgen schade van groene waterstof Gepubliceerd op:Ilona HartliefGeplaatst in categorie:PublicatieIlona Hartlief
-
ExxonMobil klaagt Nederland aan vanwege sluiten gasveld GroningenGeplaatst in categorie:NieuwsBart-Jaap VerbeekGepubliceerd op:
-
CO2-uitstoot basisindustrie Nederland nummer twee van EuropaGeplaatst in categorie:NieuwsRodrigo FernandezGepubliceerd op: